Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΟΚΙΛΙΕΣ

Πρωτάκια μου σας καλωσορίζω στο Λύκειο. Σας εύχομαι υγεία και χαρά. Επειδή η τελευταία είναι συνάρτηση ψυχαγωγίας και εργασίας, θα πρέπει συχνά-πυκνά να βλέπετε τις αναρτήσεις μου. ΙΔΟΥ Η ΠΡΩΤΗ!!!!!

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ –ΕΚΦΡΑΣΗ /ΕΚΘΕΣΗ

Φ.ΜΕΤΑΞΑΚΗ

ΠΟΚΙΛΙΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: Γεωγραφικές (οριζόντια κατάταξη)

                                      

ΙΔΙΩΜΑ: Η τοπική διάλεκτος, ο ιδιαίτερος τύπος διαλέκτου που ομιλείται σε συγκεκριμένο τόπο.

ΒΟΡΕΙΑ
θρακιώτικα, μακεδονικά, ηπειρώτικα, θεσσαλικά, στερεοελλαδίτικα
ΝΟΤΙΑ
πελοποννησιακά, κρητικά
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Κυπριακά, χιώτικα, ποντιακά καππαδοκικά
ΔΥΤΙΚΑ
Κατωιταλικά, εφτανησιώτικα, κρητοκυκλαδικά

 

ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ: Ιδίωμα με μεγάλη έκταση που διαφέρει σημαντικά από την κοινή  γλώσσα (π.χ  ποντιακά, τσακώνικα….)

ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κάθε γλωσσικό στοιχείο (φωνητικό, γραμματικό, συντακτικό, λεξιλογικό) που αναφέρεται σε γλωσσικό ιδίωμα ή διάλεκτο της ελληνικής. Π.χ. με δίνει/μου δίνει (συντακτικός ιδιωματισμός των βορείων ιδιωμάτων). Κένωσε το πιάτο= άδειασε (λεξιλογικός ιδιωματισμός).

Σχετικά με τα ιδιώματα και με τις διαλέκτους μπορείτε να αντλήσετε υλικό από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.pontos.gr,  http://arkadia.ceid.upatras.gr/arkadia.culture/tsakonia/tsakonia.htm

ΙΔΙΩΤΙΣΜΟΣ: Έκφραση που λέγεται μόνο στη γλώσσα μας και έχει πάρει  ξεχωριστεί σημασία. Π.χ τρώει ξύλο, σιγά τα λάχανα , τα τσουγκρίσαμε, μέρα μεσημέρι…..

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1.     Με αφορμή τα κείμενα του Τριανταφυλλίδη και του Breal (σελ. 27 σχολ.βιβλ.) να γράψετε δύο ξεχωριστές παραγράφους για  την ωφελιμότητα  και τη βλαπτικότητα της ύπαρξης των ιδιωμάτων στην ελληνική γλώσσα. Να τεκμηριώσετε τις απόψεις σας .

2.     Να παρατηρήσετε προσεκτικά τη διαφήμιση Κίτσου-Τασούλας στο you tube( Vodafone kitsos-Tasoula check machine , νέα διαφήμιση 2012). Να  αιτιολογήσετε προφορικά  τη μεγάλη εμπορικότητα/απήχηση της συγκεκριμένης διαφήμισης εστιάζοντας στο ιδίωμα των πρωταγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου